Annonce

Knæk smøgen

Af Marianne Møller farmaceut

Beslutningen er truffet, dagen nærmer sig, og du er klar til at stoppe med at ryge. Men hvordan? Der findes mange måder at bekæmpe trangen på, og hver har sine ønsker til, hvordan 'knækket' skal klares. Find din egen vej blandt lægemidler og personlig rådgivning, eller tag 'en kold tyrker'.

Hak en smøg og kvit tobakken. Der er mange måder at blive røgfri på.
©Geir Haukursson
En ting er sikkert for alle hjælpemidlerne: Det lykkes ikke, uden du selv tror på det. Midlerne kan støtte og hjælpe, men du har selv ansvaret for, at rygestoppet lykkes.

Lægemidler fordobler chancen for succes

Den største mængde videnskabelige bevismateriale om virkningen om rygestop findes på håndkøbslægemidler med nikotin og det nye lovende receptpligtige bupropion præparat. Her er der dobbelt så stor chance for, at man stadig er røgfri efter et år, end hvis man ikke bruger lægemidler. Tal fra Tobaksskaderådet viser, at i Danmark lægger cirka en fjerdedel af alle rygere smøgerne på hylden ved hjælp af nikotinprodukter som tyggegummi, plastre og næsespray.

Støtte og vejledning er vigtig

Det gælder for både nikotinprodukter og bupropion præparater, at de virksomme stoffer stimulerer vanecentret i hjernen, som er vant til den daglige påvirkning med nikotin. Alligevel er det en vigtig del af behandlingen, at du får støtte og vejledning fra familie, venner og sundhedsprofessionelle. Professionel hjælp til rygestop kombineret med lægemidler gives blandt andet på apoteker samt på rygestop-klinikker rundt om i landet.

Alternativ til medicin

Måske er du mere tilhænger af metoder, hvor der ikke bruges lægemidler. Teknikker som hypnose, visualisering og afledningsteknikker kan for mange være den hjælp, der skal til for at fjerne tankerne fra rygevanen. Man slipper for bivirkningerne fra lægemidler, men samtidig er der ikke noget afgørende bevis for, at hypnose og visualisering hjælper bedre, end hvis man fik en snydebehandling (i fagsproget kaldet for placebo). Du bør altid vælge en uddannet hypnotisør. Nogle eks-rygere fortæller, at de har haft god hjælp til rygestop af akupunktur. Desværre findes der ingen videnskabelige undersøgelser, der kan dokumentere effekten af akupunktur. Af den grund vil akupunktur, ligesom hypnose, oftest ikke være en metode, som høster stor beundring hos din læge eller på apoteket. Men derfor kan sådanne alternative stopmetoder måske alligevel være en mulighed. Hvis du - og din pengepung - altså har mod på at kaste dig ud på lidt usikker grund, og du tror på det. Sørg under alle omstændigheder for, at din akupunktør er uddannet læge, der kender til de rette hygiejniske forhold.

Rygestop uden sikkerhedsnet

Endelig er der den kolde tyrker, som den populære stop-metode uden sikkerhedsnet er blevet kaldt. Gratis og fri som den er, virker den tiltalende på mange, der springer ud i et rygestop uden nogen form for støtte eller lægemiddel. Man mener stadig, at de fleste danske eks-rygere vælger på denne måde at lægge cigaretterne på hylden fra den ene dag til den anden, men desværre holder denne metode ifølge statistikken ikke så længe. Mange begynder at ryge igen efter en periode uden røg.

Efter denne lille appetitvækker er det op til dig at bestemme. Alle hjælpemidlerne kan jo bruges alene men også i kombination. Læs mere her i NetDoktor Rygning eller tag beslutningen og tilmeld dig NetDoktor Rygestop!

Sidst opdateret: 2002.01.01