Annonce

Flere muligheder for rygestop

Af Rikke Overgaard, sygeplejerske og rygestopinstruktør

  • Cigaretten gør mig rolig og afslappet

  • Cigaretten giver mig følelsen af velvære

  • Cigaretten gør mig bedre i stand til at koncentrere mig

  • Cigaretten giver mig overskud

  • Cigaretten hjælper mig når jeg diskuterer

  • Cigaretten dulmer mine nerver

  • Cigaretten er min gode ven, som har fulgt mig siden jeg var 12år gammel

  • Cigaretten har hjulpet mig igennem mange kriser

  • Cigaretten beskæftiger mine fingre

Mange har glæde af at være en del af en rygestop-gruppe.
©Lene Justesen
Der er mange gode grunde til at ryge, og hvis du ryger, kan du sikkert føje endnu flere til. Cigaretten gør en masse godt for rygeren, det er jo netop derfor at det kan være så svært at skodde den sidste. For hvad skal man sætte i stedet for? Findes der overhovedet noget, der er lige så godt? Der er lige så mange grunde til at ryge, som der er rygere, derfor er det vigtigt at finde ud af hvorfor lige netop DU ryger, og i hvilke situationer DU hiver cigaretterne frem. Måske har du været igennem gentagne rygestopforsøg gennem tiden. Her skal du vide, at jo flere gange du har prøvet, jo mere har du lært om dig selv og netop DINE rygevaner. Disse erfaringer er guld værd, da de gør dig i stand til at pege ud, præcis i hvilke situationer det bliver sværest for dig at undvære cigaretten og på den måde kan du forberede dig grundigt. De fleste har 7-8 stopforsøg bag sig, før det endeligt lykkes at begrave smøgerne permanent. Uanset om du har mange eller få erfaringer i rygestop, så er netop forberedelsen vigtig. Inden du kaster dig ud i at kvitte smøgerne, kan det nemlig godt betale sig at tænke over hvad du vil sætte i stedet for, når trangen melder sig.

Nikotinerstatning

Måske kan du have gavn af nikotinerstatningsprodukter i en periode. Til at finde ud af det, kan du med fordel teste dig selv ved hjælp af Fagerstrøms test. Den finder du bl.a. på www.stoplinien.dk under afhængighedstest. Her er det vigtigt at du ser produkterne som en kur, som du på et tidspunkt skal trappe ud af igen. En del er bange for at blive afhængige af nikotinerstatningsprodukterne, og at man på den måde erstatter en afhængighed med en anden. Hvis du har store bekymringer omkring dette, kan det anbefales at holde sig fra nikotintyggegummi og prøve kræfter med eksempelvis plaster, microtabs, inhalator, sugetablet, mundspray mm. I Danmark er der to producenter af nikotinerstatningsprodukter, med hvert deres sortiment. Du kan få meget mere vejledning omkring produkterne på dit lokale apotek, hos din praktiserende læge, eller hos en rygestopvejleder.

Anden medicinsk behandling

Udover nikotinerstatning, findes to slags medicinsk behandling i form af tabletter. CHAMPIX (Vareniclin) Champix er en tablet, som virker ved at reducere rygetrangen og mindske abstinenserne. Tabletten virker ved at blokere de steder i hjernen, som ellers påvirkes af nikotin, herved opleves rygestoppet mere skånsomt. Champix opstartes 1-2 uger før du stopper med at ryge. Almindeligvis tages kuren i 12 uger. SYBAN (Bupropion) Syban er en tablet, som også virker ved at mindske rygetrangen og abstinenserne ved et rygestop. Præparatet er oprindelig udviklet til behandling af depression. Her fandt man ud af at en del af forsøgspersonerne stoppede med at ryge, til gengæld havde det ikke synderlig effekt på depression. Begge præparater indeholder ikke nikotin, men øger din chance for at blive røgfri. Begge præparater kan ikke bruges af gravide eller ammende. Tal med din praktiserende læge omkring brugen af dem, da disse medikamenter kan have alvorlige bivirkninger og derfor er på recept.

Samtale

Studier viser at brugen af nikotinerstatningsprodukter eller medicinsk tabletbehandling i kombination med samtale, enten i form af individuel rådgivning, eller rådgivning på rygestopkurser, giver den største sandsynlighed for at forblive røgfri på sigt. Dette skyldes at førnævnte produkter hjælper dig med din fysiske afhængighed. De hjælper dig derimod ikke med den psykiske del af afhængigheden. Gennem samtaler/kurser har du mulighed for at komme den psykiske afhængighed samt vaner til livs, så du er bedre rustet til den dag du beslutter dig for at trappe ud af enten nikotinsubstitution eller tabletter. Det er for mange mennesker HÅRDT ARBEJDE at slippe smøgerne, derfor er det vigtigt ikke at bruge hjælpemidlerne som en ”sovepude”, som klarer rygestoppet for dig. Netop denne periode skal bruges til at få styr på de indgroede vaner – herved øger du din chance for at forblive røgfri.

Rygestopkursus gennem individuel samtale

Her mødes man et antal gange med en rygestopvejleder. Samtalerne tilrettelægges ud fra dine behov og erfaringer. Samtalerne kan omhandle forskellige emner som: Hvilken type ryger er du? Hvorfor ryger du? I hvilke situationer ryger du? Hvad vil du fremover sætte i stedet for cigaretterne? Man undersøger også om det kunne være en fordel for dig at få hjælp gennem nikotinerstatningsprodukter eller en tabletkur. Og sammen finder i en løsning der passer dig og dine behov. Du har også mulighed for at få målt kulilteniveauet i din udåndingsluft, og på den måde se hvordan tallet ser ud før og efter du er stoppet med at ryge. Det er meget individuelt hvor mange samtaler den enkelte har brug for. Typisk tilbydes omkring 5 samtaler, men mange har brug for flere. Her må du spørge din rygestopvejleder hvor lang tid tilbuddet strækker sig.

Rygestop-hold

Her mødes en gruppe af mennesker med en rygestopvejleder. Hver gang tages et specifikt emne op. Det kunne være: Hold vægten efter dit rygestop, gennemgang af nikotinerstatningsprodukter og anden medicinsk behandling, helbredsfordele ved rygestop mm. Der aftales en fælles rygestopdato, så man får en oplevelse af at være sammen om projektet og man kan derved støtte hinanden. Hver gang får den enkelte også mulighed for kort at fortælle om sin egen situation, og hvilke udfordringer han/hun har.

Undersøg tilbudene

Omkring 25% af alle danskere over 13 år ryger. Af dem ønsker ca. halvdelen at kvitte smøgerne. Det kan være at mulighederne ligger lige om hjørnet. Måske tilbyder din praktiserende læge hjælp til rygestop. Hvis du er i behandling på et hospital, kan du med stor sandsynlighed få hjælp der. Eller undersøg om din arbejdsplads tilbyder hjælp i form af tilskud til nikotinerstatningsprodukter og eller rygeafvændingssamtaler. .

Mange fordele ved rygestop

At stoppe med at ryge er for nogen en stor beslutning, for andre, ikke noget særligt. For nogen betyder det et stort savn, for andre betyder det følelsen af frihed. Uanset hvilke tanker og oplevelser du har, så er der utallige helbredsfordele forbundet med dit rygestop. Efter 20 min bliver blodtryk og puls normal. Efter 1 døgn mindskes risiko for blodpropper og en øget blodgennemstrømning i vævet. Efter 2 døgn bliver din smags og lugtesans bedre og kulilten er ude af kroppen. Efter 3 døgn begynder bronkierne at slappe af og vejrtrækningen bliver bedre. Efter 2-12 uger forbedres kredsløbet gradvis. Efter 3-9 måneder ældes huden i et normalt tempo og frugtbarheden er forbedret. Efter 1-2 år er risikoen for blodpropper halveret. Efter 10 år er risikoen for lungekræft halveret i forhold til en ryger. God fornøjelse!

Sidst opdateret: 07.10.2011